Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007

Ποιοι Είμαστε

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας είναι η αγωνιστική φοιτητική παράταξη που δραστηριοποιείται στα ΑΕΙ & τα ΤΕΙ όλης της χώρας. Συσπειρώνει δεκάδες χιλιάδες φοιτητές ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης. Φοιτητές με διάθεση να παλέψουν για τα προβλήματα των σπουδών και των σχολών, τα συνολικότερα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης που έχουν τη «ρίζα» τους στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και χρόνια.

Ταυτόχρονα η Πανσπουδαστική Κ.Σ ασχολείται ενεργά, έχει προτάσεις και παίρνει πρωτοβουλίες, για όλα τα ζητήματα που αφορούν σήμερα τους φοιτητές όπως το περιεχόμενο των σπουδών, η επαγγελματική & εργασιακή προοπτική των αποφοίτων, ο πολιτισμός και το δικαίωμα στην ερασιτεχνική δημιουργία, ο αθλητισμός, η ψυχαγωγία, το περιβάλλον, τα δημοκρατικά δικαιώματα, το αντιπολεμικό-φιλειρηνικό κίνημα, η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και την υποκουλτούρα!

Τι πιστεύει;;;

Θεωρούμε ότι η πάλη των φοιτητών –όπως άλλωστε έχει αποδείξει η ιστορική αλλά και η πλέον πρόσφατη πείρα του φοιτητικού κινήματος- μπορεί να εμποδίζει τα αντιεκπαιδευτικά – αντιφοιτητικά μέτρα & ρυθμίσεις, να αποσπά κατακτήσεις, να βελτιώνει καθημερινά τη θέση του φοιτητή.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της αντίληψής μας είναι ότι τα προβλήματα που έχουν οι φοιτητές έχουν κοινές αιτίες με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι γονείς μας αλλά και εμείς αύριο σαν εργαζόμενοι γι αυτό και προωθούμε αποφασιστικά την κοινή δράση του φοιτητικού κινήματος με το εργατικό κίνημα και θεωρούμε αυτήν την συμπόρευση όρο και προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της πάλης.

Αυτή η προσπάθεια, η πάλη της ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ προτάσσει αιτήματα για κάθε πρόβλημα στις σπουδές αλλά διεκδικεί και τη διαμόρφωση μιας Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα υπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες των φοιτητών και του λαού!

Για ποιο πανεπιστήμιο παλεύει;


Σήμερα χρειαζόμαστε Ανώτατη Εκπαίδευση που θα δίνει σε όλους τους φοιτητές ολόπλευρη μόρφωση πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο. Όχι μισές γνώσεις που καταλήγουν στο να ξέρεις λίγο από το τάδε και λίγο από εκείνο και τελικά τίποτα! Σε ενιαίες προπτυχιακές σπουδές, δομημένες με τέτοιο τρόπο δηλαδή, που να έχουν αρχή, συνέχεια και τέλος το οποίο θα είναι η κατάκτηση όλης της επιστημονικής γνώσης που έχει παραχθεί.

Σε αντίθεση με τη λογική των δήθεν ελεύθερων προγραμμάτων όπου το πρόγραμμα σπουδών αντιμετωπίζεται σαν ένα ράφι ενός σούπερ μάρκετ, όπου διαλέγεις μαθήματα, χωρίς σύνδεση, χωρίς συνέχεια, με αποτέλεσμα, τελικά να μην παίρνεις τίποτα ουσιαστικό!

Με σύγχρονα συγγράμματα, εργαστήρια, υλικοτεχνική υποδομή που να ανταποκρίνονται στην απαίτηση για υψηλού επιπέδου επιστημονική μόρφωση Σε μια παιδεία πραγματικά δημόσια και δωρεάν! Να μπορεί απρόσκοπτα ο κάθε φοιτητής να σπουδάζει!


Με φοιτητική μέριμνα που να περιλαμβάνει όλες τις ανάγκες κάθε φοιτητή: σίτιση, στέγαση, μεταφορές αλλά και πολιτιστικές - αθλητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές εκδρομές κλπ. Αυτό απαιτεί γενναία αύξηση της χρηματοδότησης και όχι τους προϋπολογισμούς της λιτότητας που τελικά οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση. Από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από άλλες πηγές όπως για παράδειγμα το ποσοστό επί του ΑΕΠ, που περιλαμβάνει και τις ιδιωτικές δαπάνες, δηλαδή τις τσέπες των γονιών μας ή τους δήθεν «σωτήρες» ιδιώτες που θέλουν να πατήσουν πόδι στα ιδρύματα.



Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για δουλειά πάνω στο αντικείμενο, χωρίς άλλες πιστοποιήσεις, σεμινάρια, εξετάσεις στους επαγγελματικούς φορείς κ.α που ουσιαστικά υποβαθμίζουν τις σπουδές και τελικά καταργούν την αξία του ίδιου του πτυχίου. Απαιτούμε για όλους τους απόφοιτους μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο του καθένα.



Τα ιδρύματα να παράγουν έρευνα για τις ανάγκες του λαού και όχι για την αγορά! Να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στα ΑΕΙ! Οι καθηγητές να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και όχι παράλληλα στελέχη επιχειρήσεων, μέλη εταιριών ή ερευνητικών κέντρων που έχουν σύνδεση με τις εταιρίες και το κεφάλαιο. Έτσι, μόνο θα μπορούν να έχουν αποστολή την επιστημονική διδασκαλία και την έρευνα για τις κοινωνικές ανάγκες. Τα ιδρύματα και οι φοιτητές να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους, αλλά να συνεργάζονται κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με γνώμονα την επιστημονική πρόοδο και την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, δηλαδή των αναγκών του λαού, ενώ δεν μπορεί να γίνει με βάση τους νόμους της αγοράς - ζούγκλας. Τα ιδρύματα , για να προάγουν απρόσκοπτα την έρευνα και την επιστήμη, για να μπορούν να είναι «ναοί της γνώσης» και αυτό να εξασφαλίζεται μέσα από την παρέμβαση και την συμμετοχή των ίδιων των καθηγητών, των φοιτητών και των εργαζομένων δεν μπορούν παρά να διέπονται από την αρχή του ασύλου, της θεμελιώδους προστασίας της ελεύθερης συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης

Αυτή η πρόταση είναι η ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ!

Αυτή η ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι απλά υπόθεση των φοιτητών, των σπουδαστών και των καθηγητών. Είναι υπόθεση, και των εργαζομένων και όλου του λαού. Θα έρθει σαν αποτέλεσμα της πάλης, της σύγκρουσης με τη σημερινή πολιτική, όποια μάσκα κι αν φοράει.

Οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ θέλουν τους συλλόγους να υπάρχουν αποκλειστικά για να τους δίνεται η δυνατότητα συναλλαγής και εξαγοράς συνειδήσεων! Την ίδια ώρα όμως τα προβλήματα των φοιτητών διαιωνίζονται χάρη στη αντιεκπαιδευτική πολιτική των κομμάτων τους και τη δική τους άμεση και έμπρακτη στήριξη αυτής της πολιτικής! Είναι λοιπόν δεδομένο πως αυτές οι παρατάξεις ολοένα εμποδίζουν την συμμετοχή των φοιτητών στις διαδικασίες, την δραστηριοποίησή τους για το κάθε τι.

Θέλουν τον φοιτητικό κόσμο καθηλωμένο, άβουλο και ανοργάνωτο. Έτσι υπηρετούν την προώθηση της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης των σπουδών και ταυτόχρονα εξασφαλίζουν εκλογική πελατεία κάνοντας τους «νταβατζήδες» των αναγκών μας στην πλάτη όλων των φοιτητών, με «λύσεις» ψεύτικες και μακριά από τις πραγματικές ανάγκες μας!

Πανσπουδαστική Κ.Σ. και Φοιτητικό Κίνημα

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας είναι η παράταξη που μάχεται καθημερινά έτσι ώστε, η δομή και η λειτουργία του φοιτητικού κινήματος να είναι τέτοια έτσι ώστε να συμμετέχουν ενεργά όλοι οι φοιτητές να γίνεται πιο αποτελεσματικός ο αγώνας τους.


Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όλα τα χρόνια των σπουδών και για κάθε θέμα...από τις αντιδραστικές αποφάσεις στα Συμβούλια Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια που ψηφίζουν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, από το κάθε εργαστήριο και κάθε τμήμα ξεχωριστά έως και τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά που πληρώνουν φοιτητές σε όλη την Ελλάδα, από τα ζητήματα μόρφωσης, σπουδών & επαγγελματικής προοπτικής έως τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την ψυχαγωγία ...η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας παλεύει έτσι ώστε ο φοιτητής να έχει λόγο, να έχει άποψη -και αυτή να πιάνει τόπο- και να δρα για κάθε τι που τον απασχολεί!



ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ Ο,ΤΙ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ. ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ.

ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας